farna

Direktlänk till inlägg 2 juni 2010

Färnas slott med omgivningar

Nu är vi av med huset i Västerås och allt gick bra, nya köparen verkade nöjda och belåtna och varför skulle dom inte vara det för det huset de köpt har vi byggt själva från första spiken och alltså garanterat är det ett bra hus de fått.


Vi kom hem sent till Färna med bilen fullastad med de sista sakerna från villan men även en flaska champagne och en smörgåstårta för detta var värt att fira.
Men först skulle hundarna hämtas, så vi flyttade över oss till min bil som ju var tom och åkte iväg.
Straxt utanför Färna fick vi stanna för en Älgkalv skulle passera vägen just då vi kom. Den gick över bara någon meter från bilen, stannade mitt framför oss och glodde oss rakt in i ögonen. Vilken mäktig känsla att ha ögonkontakt med skogens konung! Jag fibblade och slet i min mobil i fickanmen den satt fast, när jag äntligen fått upp den och fått igång kameran så var naturligtvis älgen borta i skogen redan. Jag kved av iver men det hjälpte inte.

 

När vi åkte vidare en stund så ser vi ett råddjurskid som kilar över vägen en bit ifrån oss, men den stannar i dikeskanten och tittar på oss. Gubben kör sakta, på tomgång och rådjuret står kvar tills vi är jämsides och får ögonkontakt med det oxå, då försvinner det bakom några granar.
Och jag förbannar åter igen att jag inte hann få igång mobilkameran!

Dessa 2 möten i naturen lär vara en engångsföreteelse för vi har åkt denna väg massor gånger och aldrig sett några djur!

 

Hundarna blev glada att se oss och vi är glada att vi nu inte ska lämna bort dom på länge för visst påverkas dom av all röra som vi haft denna månad, trötta och dana som vi varit. Nu ska de få stabilitet och trygghet! Rozz hade inte kissat på hela dagen sa hundvakten men oj så mycket han kissade när vi kom den lilla stackaren.

Väl hemma, då var klockan 20.00 så satte vi oss ner framför tv, öppnade flaskan och skålade för att allt var avklarat, både villan och kolonistugan sålda och tömda innom en månad. Smörgåstårtan smakade bra!

 

Nu tänkte jag fortsätta berätta lite om Färna -:)

 

Mitt i Färna brukssamhälle ligger det så kallade slottet, där den orginelle och mäktige kvinnotjusaren greve von Hermansson residerade i många år.   Han fick det rätt djäkligt ett tag och gjorde konkurs 1891 som varade i 9 år.
Men han klarade krisen och alla fick in sina fodringar.


Entreen till "slottet" är pampigt, stor bred trappa med urnor och naturligtvis några gjutjärnsstatyetter. Dessa statyer var tydligen något Herrgårdsägaren var förtjust i för det finns som jag berättade om förut flera stycken utplacerade utmed stigen runt sjön.


Herrgården som vi kallar slottet i dag, har 2 stycken flygelbyggnader, den norra med utsikt över lusthuset och Engelska parken och den södra med utsikt över sjön, , lusthuset och parken

 


Jag har fått mig berättat att här på Färna Herrgård brukar vår kungafamilj bo när de är på Älgjakt. Ett år ville Kungen hyra dessa 2 flyglar för eget bruk och själv skulle han med sin familj bo i den Norra flygeln och Säpovakterna skulle få bo i den södra.

Men när Säpo kom dit och fick se hur det såg ut på herrgården, alla öppna utor, avstånden mellan husen osv så sade Säpo NEJ!  De kunde inte garantera vår kungs säkerhet om kungafamiljen bodde i flygeln så mot kungens vilja placerades kungafamiljen i herrgårdens övre våning och Säpo kunde vakta  trapporna.

     


Nu ligger ju Färna ute på landet, långt från Stockholm så det torde väl inte vara stor risk för de kungliga att röra sig fritt här... tror jag... eller nej. Vi är nog lika nyfikna på dom som alla andra -:)

På Baksidan av herrgården finns Engelska parken som övergår i en fin skog med elljusspår och strövstigar i fin natur

 


I skogskanten finns även det gamla Bokhuset som användes som arkiv till Herrgården förr. Ett hus där gårdens alla papper förvarades 

  


Vi som bor här i Färna har vårt Postkontor i det långa gula huset på Herrgårdens ägor och här finns valmöjligheten att välja postbox istället för brevlåda vilket vi gjort för att få en daglig promenad till "slottet"

  



Vidare kan berättas om Carl von Herrmansson på Färna Herrgård....
Han hade inga söner varför släckten dog ut 1906.


Hans döttrar fick sina namn bevarade till eftervärlden genom att han lät kalla brukets tre schasjakter för Anna, Hedda och Eva.
Fragment av Anna kan än idag (1978) ses vid bokajen i Fårängsviken där hon ligger som vrak. Kanske
finner ni där också i den gamla utskeppningsplatsen järntackor som  bär initialerna CVH vilket är liktydigt med Carl von Hermansson som den mångomtalade bruksägaren hette.
Hans av slaggsten byggda mausoleum är en sevärdhet

(vilket kommer kort på senare inlägg)


Ur boken Sällsamheter i Västmanland av Bronzo Berggren 1978

uppläst per telefon för mig av min 

kusin Margareta Danielsson.

 
 
Margit

Margit

2 juni 2010 09:16

Hej Kerstin!!
Måste kännan som en massa bördor fallit av..att allt detta fallit på plats...och att ni har fått sålt och flyttat!!! NI ÄR ENORMA på att prka!! Tufa dagar du berättar om!! Vilken energi ni har!!!!!
Önskar er båda LYCKA TILLL och att ni NU SKA TRIVAS på det nya stället...och att allt blir bra för er båda två och även för hundarna!!!
Kramen vännen och din man!!!
Vi åker till kreta i morron...härligt...

http://margitholm.blogg.se

 
Camilla "Lillagul"

Camilla "Lillagul"

2 juni 2010 09:48

Grattis till att ni nu äntligen blivit färdiga med flytten !
Inte dåligt jobb att tömma 2 ställen på en månad och sen få in allt på det nya stället.
Ni gjorde helt rätt som firade det hela med Champagne och Smörgåstårta !
Trevliga bilder och trevlig information du skrivit om erat "slott" i Färna !
Nu ska jag gå ut på promenad i solskenet och värmen ! Här är det redan +19 grader = ÄNTLIGEN !!!
Ha det gott !
Kramiz Camilla

http://camillalillagul.blogspot.com

 
Gunilla

Gunilla

2 juni 2010 22:18

Lycka till på det nya stället :)
Så skönt att ni ÄNTLIGEN har fått båda husen sålda.
Verkligen fina områden,
men det har jag sagt förrut :)
Kram på dig/
/Gunilla

http://gunillaskatter.blogg.se

 
Camilla "Lillagul"

Camilla "Lillagul"

3 juni 2010 14:44

Tjenixen , igen :)
Är du säker på att du inte bor i Dalarna *fniss*
Nä , jag har märkt att den där gästboken inte alltid placerar dig med någon exakt precision precis:) Provade att skriva in namnet på byn jag bor i , men jag hamnade mitt i centrala Halmstad ändå. Så den verkar bara funka på "större" städer visst.
Tackar för kommentaren hos mig och för Pelargonierna i kartgästboken :)
Ha det gott !

http://camillalillagul.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

      Alla bilder är klickbara Ja, vi hade en liten hundträff här hos oss i dag. Jag tror säkert att samtliga var lite nyfikna på hur Ludde ser ut i verkligheten och jag tror nog att han fick godkänt. Han skötte sig perfekt så länge besöket v...

Vi startar vår resa en Torsdag i April 2015 och åker Rm 332 och sedan A7 för att sist ta av mot Tabernas på väg N340a.  Sista vägen var bara den en upplevelse för här grönskade det, saftig frodig grönska, gräsmattor som var naturligt gröna och spik...

Tillsammans med vänner från Västerås och Köping som vi funnit här nere i Spanien startade vi en liten rundresa. Obs, alla bilder är klickbara för större bild Vi åkte hemifrån torsdagen den 12 Mars och vårt första mål var Sierra Espuña. Det högsta...

  Den 12 Dec 2014 kom vi ner till Bolnuevo och den 10 Januari drog vi iväg på en liten semestertripp. Vi beslutade att åka till Fuente igen. Längtade efter varma bad och här är det 28 gradigt vatten.Vi hade tur med vädret varmt och vindstilla hela...

Onsdagen den 25 juni förjer vi med en grupp på vandring i Västmanlands Norra skogsområde. På vår väg får vi gammal historia oss till livs men även upptäckelser av det ovanliga slaget så som Skogsblommor, gamla stigar, Bäverdalar, klart vatten från sk...

Översätt Bloggen

Fråga mig

17 besvarade frågor

Presentation

Välkommen till min blogg!
Jag är en tjej född -48 som flyttat från större stad och ut på landet där jag bor med make, 21 hund och husbil som varje vinter rullar till Spanien

CHATBOX

GÄSTBOK

Vänners knappar

Först min, den kan du hämta här..
http://www.ksida.com/pp.jpg

 

 

HUSBILSLIV

NÄTVÄNNER

HUNDBLOGGAR

SPECIELLA BLOGGAR

PSP LÄNKAR

PSP TUBER

PSP TILLBEHÖR

SCHRAP BOOKING

RSS

Senaste inläggen

Väder där vi är nu

Färna

Diverse

Diverse bra att ha sakerGör mig en tjänst, kommentera eller ge pluspoäng på mitt bloggtips om resebloggar Follow pellispricken on Twitter Blogglista.se Blogg listad på Bloggtoppen.se Följ min blogg med bloglovinbloglovin Affärsverksamhet bloggar Jag har placerat min blogg i Karmansbobloggkartan.se!http://nyligen.se/blogg/nd2f85

..:: Bara Bloggare ::..

En iRing webbring.

Slump

Lista

Nästa

Dela Kerstin Wiselqvist

Skapa en profillänk
http://bloggkartan.se/registrera/11434/karmansbo

Blogg ringen

Slump

Lista

Nästa

r>
Blogg Topplista
Bloggparaden
Jag har placerat min blogg i Karmansbobloggkartan.se!Startblogg.se

Knappar

 

ÖVRIGA LÄNKAR

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Tidigare år

Besöksstatistik

Ge mig ett pluss

Gör mig en tjänst, kommentera eller ge pluspoäng på mitt bloggtips om resebloggar

Ovido - Quiz & Flashcards